Att ta lån

När du hittat ett boende som du vill vara med i budgivningen om så bör du tänka på några saker. Det är bra att få ett lånelöfte av banken innan budgivningen börjar. På så sätt vet du hur mycket lån du är garanterad och därmed vilket maxbud som du kan lägga.

Lånets olika delar

Kontantinsats:

Av bostadens köpkilling så är en del kontantinsats och brukar ligga 10% av köpskillingen. Den delen vill bankerna att du ska betala kontant, utan lån. Det brukar dock finnas möjlighet att ta lån som täcker en liten del av kontantinsatsen, men med högre ränta än övriga lån.

Topplån:

Topplånet brukar vara 10-25% av den totala köpskillingen, beroende på vilken bank du har och vilka villkor som du förhandlat fram. Topplånet har en högre ränta än bottenlånet och brukar många gånger ha ett amorteringskrav.

Bottenlån/kontantinsats:

Bottenlånet brukar ligga mellan 75-85% av den totala köpskillingen. Här finns det stor möjlighet att förhandla om räntan. Man kan välja att dela upp lånet med olika bindningstider. De vanligast brukar vara att ha bundet 3 månader (även kallat rörligt lån), 1 eller 2 år. Det brukar oftast finnas alternativ att binda lånets ränta upp till 10 år. Historiskt sätt har det alltid lönat sig i längden att ha rörlig ränta, men i orostider kan det vara bra att bind en del av lånet på lite längre tid, så man slipper tillfälliga höga kostnader om räntan går upp.

När man förhandlar om lånevillkor så är det bra att ha flera banker att jämföra med. På så sätt kan du få en uppfattning vilka räntor som är lägst. Det finns några fallgropar att tänka på. Om man bara jämför räntesatser rakt av så missar man andra kostnader som bankerna lägger på. Vissa banker vill att man t.ex. tecknar försäkring genom banken, som oftast är dyrare än om man tar försäkringen direkt genom försäkringsbolaget. En annan stor utgift kan vara om man får lägre andel bottenlån och högre andel topplån. Ett bra sätt är att räkna ut den totala kostnaden för bolån och andra kostanden som kommer med lånet.

De räntesatser som du ser på bankernas sidor är listräntor. Det är utifrån dessa som du förhandlar fram en rabatt. Rabatten gäller endast bindningstiden ut. Efter det så får man förhandla om villkoren. Oftast så kan man få samma villkor som när man tog lånet om man hör av sig till banken.